Blog

Tippek talpizzadás ellen

2019.06.25 11:00
B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya

Fokozott talpizzadás: Mit tehet ellene? A probléma sokaknak ismerős, azonban a legtöbben nem szívesen beszélnek róla. A talpak fokozott izzadása, szaknyelven a hyperhidrosis pedum elsősorban a vele járó kellemetlen szag és bizonyos bőrbetegségek előfordulásának gyakorisága miatt jelent igazán problémát az emberek többségének. A kiváltó ok ismeretében és függvényében az érintettek maguk is tehetnek néhány dolgot annak érdekében, hogy talpaik túlzott mértékű izzadását megelőzzék.

A talpizzadásra való hajlam ellen sajnos semmit sem lehet tenni. Az izzadás mérséklésére és a következmények (lábszag, gombásodás, ekcéma) megelőzésére azonban van lehetőség. Mit tehet ennek érdekében?

A gondos ápolás és higiénia elengedhetetlen!

Tippek talpizzadás ellen

 • Minden nap mossa meg a lábait antiszeptikus szappannal és vízzel!
 • Tisztálkodás után törölje szárazra a lábait, beleértve a lábujjak közötti területeket is.
 • Alkalmazhat antiszeptikus púdert, krémet vagy izzadásgátló hatóanyagú lábspray-t.
 • Vegyen rendszeresen lábfürdőt, a vízhez adjon tölgyfakéregből, zsályából, kerti zsázsásból vagy rózsafából készült főzetet. A rendszeres hideg-meleg váltó lábfürdő is jótékony hatású.
 • Naponta cseréljen zoknit! Természetes anyagú zoknit viseljen, kerülje a szintetikus anyagokat! A természetes anyagokból, például pamutból készült zoknik levegőzni engedik a bőrt és könnyebben felszívják a nedvességet.
 • Megfelelő méretű lábbelit viseljen, se szűk, se a kelleténél nagyobb ne legyen!
 • Olyan cipőket, lábbeliket hordjon, amelyek anyaga légáteresztő (pl.: bőr, lenvászon), és így a párát távozni, a bőrt szellőzni engedik.
 • Kerülje  a nylonharisnya-zokni viselését!
 • A cipőket viselés után szellőztesse ki, hagyja megszáradni.
 • Ha cipőt, csizmát vesz fel, mindig viseljen zoknit is!
 • Amikor és ahol lehetősége engedi, járjon mezítláb!
 • Sportoljon rendszeresen! A fizikai aktivitásból eredő gyakori izzadás hozzájárul a verejtéktermelés mértékének csökkenéséhez.
 • Folytasson egészséges életmódot! Kerülje az alkoholt, a kávét s a dohányzást! Ügyeljen a rendszeres folyadékpótlásra, ami elsősorban víz fogyasztásával történjen. Amennyiben túlsúlyos, adja le a plusz kilókat!

A kórosan nagy mértékű izzadás esetén szóba jöhet az alumíniumsókkal való kezelés, ezeket oldat formájában viszik fel a bőrfelületre, elzárják a verejtékmirigyeket. Alkalmazásukat egészségügyi szempontból többen vitatják. További terápiás lehetőség az iontoforézis, aminek során gyenge elektromos áramot használnak. A kezelés történhet injekciókkal vagy tablettákkal is. Ha a kóros izzadás valamilyen betegség tünete, velejárója, akkor először is magát a betegséget kell kezelni. Ha túlzott és/vagy zavaró verejtékezést tapasztal, keresse fel kezelőorvosát, hogy kiderítsék a héttérben álló okokat és megtalálják, illetve mielőbb elkezdhessék alkalmazni a megfelelő gyógymódot.

A teljes cikk a WEBBeteg.hu portálon olvasható.


A SCHOLL ZELMA barna színű papucs strassz díszítésű légáteresztő bőr felsőrésszel rendelkezik. A Memory Cushion® emlékezőpárna elnyeli a napi gyaloglás során keletkező nyomást, éjjel pedig visszanyeri eredeti alakját. 

Scholl Zelma barna papucs

Webáruház készítés